Ekcéma – Wikipédia

Ekcéma fajtái

Tartalom

  Tünetek[ szerkesztés ] Jellemző tünetei a száraz, erősen viszkető bőr, amely a folytonos dörzsölés és vakarás miatt megvastagszik, a ráncok mentén és a bőrhajlatokban kisebesedik; a végtagokon a leggyakoribb.

  Szerző: Dermatica Létrehozva: Nyirkos Péter bőrgyógyásszal elindult rendelésünk.

  Rendszerint hullámokban jelentkezik: a beteg bőrfelület állapota egy ekcéma fajtái jelentősen javul, majd időnként kiújul és fellángol az atópiás bőrgyulladás.

  Külső hatások[ szerkesztés ] A környezeti hatások például a szappanok, a házi por, illetve a házipor-atka ürüléke, táplálékkal bevitt vagy a légutakon keresztül bekerülő allergének, mosószerek befolyásolhatják az ekcéma kialakulásának valószínűségét, csakúgy, mint a betegség időnkénti fellángolását.

  Például állandó stressz hatásának kitéve romlik a szervezet ellenállóképessége. Tünetmentesség[ szerkesztés ] Az ekcéma tünetmentesíthető: a bőrtünetek teljesen vagy részlegesen eltüntethetők, azonban nem ritka, hogy változó intenzitással újból megjelenik.

  ekcéma fajtái

  Ilyenkor fenntartó kezelésre van szükség a tünetmentesítő kúra befejeztével, hogy a bőrtünetek ne újuljanak ki. Az egyes anyagok irritáció toxikus irritatív dermatitis vagy allergiás reakció allergiás kontakt dermatitis révén okozhatnak bőrgyulladást. Toxikus irritatív dermatitisz esetén valamilyen irritáló anyag kémiai anyagok, kozmetikumok a bőrön akut gyulladást hoz létre.

  ekcéma fajtái

  A bőr élénkvörös, meleg tapintású lesz, feszül, felszíne fényes. A nagyfokú gyulladás következtében hólyagok, nedvezés alakul ki, hámlás jelentkezik, égő, viszkető érzés kíséretében.

  ekcéma fajtái

  Az allergiás reakció esetében egy bizonyos anyaggal való érintkezés néha esetleg az első néhány érintkezés még nem hoz létre reakciót, a következő alkalommal azonban már órán belül viszketést és bőrgyulladást okozhat.

  A tünetek súlyossága változó, az enyhe ekcéma fajtái a hólyagképződéssel járó duzzanatig terjedhet.

  ekcéma fajtái

  Először csak azon a helyen jelentkezik, ahol a bőr érintkezett az allergénnel, később a test más részeire is átterjedhet. Nem fertőző betegség. Pécsi Egyetem Doktori Iskola.

  ekcéma fajtái

  Hozzáférés: